Wednesday, August 1, 2012

Online Alışveriş Sırları (e-ticaret)

Türkiye'nin online alışveriş grafiğini sadece kadınlar yükseltiyor gibi görünse de, mevzuya erkekler ve yurtdışından yaptılan alışverişler de dahil olunca sorunsuz ve güvenli alışverişin online olarak da mümkün olduğunu görmüş olduk. Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre geçtiğimiz yıl Türkiye’deki “sanal” işyerlerinin toplam alışveriş cirosu %50 artış kaydetti. 

Online alışveriş hakkında bu kadar bilgiyi vermemin ve bu postu hazırlamamın temel sebebi ise kıyafet, ayakkabı, teknoloji hatta ev eşyalarımı bile yıllardır yurtdışındaki alışveriş sitelerinden alıyor olmamdan dolayı arkadaşlarımın, tecrübelerini artık paylaş sitemleridir... Amazon, e-bay, assos, go jane ve Türkiye'de hizmet veren online alışveriş sitelerinin tamamıyla iyi kötü tecrübelerim oldu. Ürünlerin gecikmesi, yanlış gelmesi ve iletişim kurulmasının neredeyse imkansız olmasından dolayı en kötüsünün Assos olduğunu söylediğimde bir sürü Assos bağımlısı arkadaşım bana kızacaklar ama Japonya'dan bile gelen doğru siparişler 3 kere şans vermeme rağmen Assos'tan ya hiç gelmedi yada yanlış geldi. En hızlı site bence Amazon ama yine de en güvenilir olanının e-bay olduğunu düşünüyorum. 

E-bay; e-bay'de beğendiğiniz ürünü satan satıcının e-bay'e ne kadar zamandır ve kaç yıldızlı üye olduğunu hatta ne kadar çok ürün sattığını kontrol etmelisiniz. Dükkanında birbirinden farklı çeşitte ürün olan satıcıları tercih etmenizi öneririm ve satıcıya verilen puan ve yorumlara da mutlaka göz atmalısınız. Özellikle Uzakdoğu'dan ticaret yapan satıcılar bu işe çok fazla yatırım yaptıkları için sizin ürün ile ilgili yaptığınız geri bildirimler çok önemli oluyor. E-bay yönetimi de bu konuda oldukça hassas. Yaşadığınız sorunun boyutuna göre kişinin tüm dükkanını veya hesabını kapatabiliyorlar. O nedenle ürününüz gelmediğinde veya yanlış geldiğinde satıcı ile hemen iletişime geçip para iadesi talebinde bulunabilir yada yeni ürün isteyebilirsiniz. Eğer geri dönüş alamazsanız e-bay yönetimine bir mail attığınız takdirde paranız yine iade edilecektir. Çok nadiren yaşanan bu sorunlar ne olursa olsun bir-iki gün içerisinde çözülüyor inanın bana:) 

Şimdi gelelim nasıl alışveriş yapılıyor kısmına. E-bay'den ve diğer tüm yurtdışı alışveriş sitelerinden güvenli alışveriş yapmak için önce kendinize bir PayPal hesabı açmalısınız.

1. PayPal Hesabı Nedir?
PayPal, eBay veya diğer binlerce web sitesindne güvenli bir şekilde alışveriş yapmanızı sağlar. PayPal 3D Secure alt yapısını kullandığından dolayı tüm dünyada en güvenli ödeme yolu olarak kullanılmaktadır. Yakın bir zamanda dil seçeneklerine Türkçe'yi de ekleyen PayPal'da kişisel hesabınızı açmak, mail adresi almak kadar kolay. Kişisel bilgilerinizin yanı sıra bir sefere mahsus olmak üzere kredi kartı bilgilerinizi veriyorsunuz ve başka bir kart kullanıdığınızda yeni kartınızın numarasını vermek yeterli oluyor. 
2. PayPal'ın avantajları nelerdir?
* Finansal bilgileriniz hiçbir zaman satıcılarla paylaşılmıyor.
* Elinize geçmeyen ürünler konusunda koruma sunulur
* Yetkisiz ödemelere karşı koruma altında oluyorsunuz
* Her ödeme e-posta ile onaylanıyor ve hesap hareketlerinizi dolar, euro veya türk parası olarak kolayca kontrol edebiliyorsunuz. 

PayPal hesabınızı aktive ettikten sonra, dünyanın neresinde olursanız veya dünyada bulunan hangi alışveriş sitesinden alışveriş yaparsanız yapın yalnızca 3 adımda kolaylıkla işleminizi tamamlayabilirsiniz.
(PayPal'ın reklamı gibi oldu:) 

3. PayPal Hesabı Nasıl Kullanılır?
Bundan sonraki aşamalarda yapacağınız tüm online alışverişlerde ödeme seçenekleri kısmında mastercard, visa ve paypal seçeneklerinden "PayPal"ı seçmeniz yeterli oluyor. PayPal şifrenizi giriyorsunuz, fatura adres bilgilerini onaylıyorsunuz (veya adresinizi değiştirebilirsiniz) ve ödemeniz tamamlanıyor. Bu süre içerisinde ekranda adres bilgileriniz dışında hiçbir özel bilgi görünmüyor ve kimseyle paylaşılmıyor. 
Tüm yurtiçi ve yurtdışı alışverişlerinizde PayPal ile ödeme yaparsanız her zaman güvenli ödeme yapmış olursunuz ve risk almadan kredi kartı bilgilerinizi paylaşmadan 

3. E-bay'den Nasıl Alışveriş Yapılır?
Öncelikle ne istediğinize karar verip çok iyi arama yapmalısınız. Arama yapmak için de çok iyi anahtar kelimeler seçmelisiniz. 
Benim sırrım; bulduğum ve beğendiğim ürünlerin adında kullanılan anahtar kelimeleri yeni aramalarımda kullanmak. Beğendiğiniz ürünlerin nasıl tanımlandığına bakarak yeni aramalar yapabilir ve istediğiniz şeye ulaşabilirsiniz. 

Denemeden alınmaması gereken şeyler elbette var ama bedeninizi bildiğiniz ve vücudunuzu tanıdığınız sürece sipariş verdiğiniz kıyafet ve ayakkabıların olmama ihtimali çok düşük. Ürünler hangi ülkeden geliyorsa, ürünün altında bulunan "description" yani açıklamalar bölümünde bir tablo oluyor. Beden ölçülerinin veya ayakkabı numaralarının Amerika ve Avrupa'ya uygun olarak neye karşılık geldiğini kolayca görebiliyorsunuz. Ayrıca yine bu bölümde ürünün yeni mi, ikinci el mi olduğunu, bedenini, renk ve kumaş detaylarını da bulabilirsiniz. 

Ürünün altında bulunan "description" bölümünün hemen yanında bir sayfa daha var. "Shipping" yani kargo ve ulaşım detaylarının bulunduğu bölümde ya Türkiye'ye ulaşım bedelinin ne kadar olduğu direkt yazıyor yada üst taraftaki kutucuktan Türkiye'yi seçip kargo ücretinin ne kadar olduğunu görebiliyorsunuz. 

Bu sene içerisinde e-bay'den dolabıma eklenen favorilerim, fiyatları ve kelime anahtarlarını aşağıda bulabilirsiniz... 
 8 dolar + 5 dolar shipping (kargo ücreti)
arama : lace skirt 

2 dolar + free shipping (kargo ücreti yok)
arama : spike bracelet 

130 dolar + free shipping (kargo ücreti yok)
arama : lita black boots veya wedge boots 
(aramalara free shipping eklemeyi unutmayın)

10 dolar + 8 dolar shipping (kargo ücreti)
arama : vintage fur (vintage kürk veya kahverengi kürk)

İnternet üzerinden alışveriş yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar :
- İnternet üzerinde alışveriş yapılan sitenin güvenliğinin  özel sertifikalarla sağlanmış olması 
gerekmektedir.

- Banka logosu ve adı kullanılsa bile kişisel bilgileri isteyen e-postalara ve sitelere yanıt 
verilmemesi gerekir. 

- İnternet kafe vb. halka açık ve kalabalık yerlerde olan bilgisayarlardan alışveriş yapılması 
durumunda, kredi kartı bilgilerinin güvenliği açısından son derece dikkatli olunması 

gerekmektedir.

- Sanal ortamda artan virüs tehlikelerine karşı, kredi kartının kullanıldığı bilgisayara antivirüs 
programı yüklenmelidir.

15 comments:

semforever said...

way çok güzel hepsiii :D
http://semforever-semforever.blogspot.com/

Elf in Alphabet said...

Bu nasıl güzel açıklayıcı bir post olmuş diye düşünürken, kürkü görüp yerlere düştüm! ben de bende !

Ciiden said...

Hakkaten dev hizmet olmus:)
Tesekkurler, bu postu mailimde saklıciim:)

Seda Gürsoy said...

Bu fiyatlara bu ürünleri nasıl buldun yaa :o ben e-bay i keşfedememişim sanırım henüz :)
Yazı süper olmuş eline sağlık!!
http://craftanddecorate.blogspot.com/

zui said...

süper yazı olmuş bayıldım ellerine sağlık!!
peki kozmetik alabiliyor muyuz Türkiye'ye yasaklanmıştı sanki bi ara ama. yani allık falan vs?

marilynsezy said...

çok süpersonik faydalı bi post olmuş teşekkür ederiz :)
bunca açıklamaya rağmen benim bir sorum olucak. 75 dolar ve üzerine gümrük vergisi mi uygulanıyor? eğer uygulanıyorsa tahmini ne kadardır? internette kesin bir bilgi yok o yüzden soruyorum. teşekkür ederim şimdiden :)

aysegul in ny said...

Çok teşekkürler kızlarrrr uzun oldu biraz ama tam oldu sanırım :)

aysegul in ny said...

zui, kozmetik konusunda yeni kurallar geldiği içim çok net bilgim yok açıkcası ama e-bay üzerinden hediye paketi şeklinde vb. gönderilirse sorun olmayacaktır sanırım yine de emin değilim :(

aysegul in ny said...

marilynsezy, e-bay'de satış yapan firmalar kişisel olarak ürün gönderdikleri için hediye gibi geliyor dolayısıyla herhangi bir vergi olmuyor diye bilmiyorum ama yurtdışı alışveriş kotanızı takip etmenizi gerekiyor. Yıllık 80 euro gibi bir harcama kotası var bunu geçtiğiniz takdirde ya malınız gümrükte kalıyor yada gidip ekstra para verip almanız gerekiyor. Yine de iyice araştırılması gerekiyor bu konular birbirine girdi çünkü :(

Anonymous said...

Olumlu.

Teknojest said...

E bay dan hep alışveriş yapmak istiyorum ama hs türlü cesaret edemedim yardım edebilir misiniz

Teknojest said...

E bay dan hep alışveriş yapmak istiyorum ama hs türlü cesaret edemedim yardım edebilir misiniz

Zeynep said...

Bir seferde en pahali ne kadarlik alisveris yaptin bugune kadar? ben en fazla 200 dolarlik yaptim shopboptan ama iki sene once. sonra limitler degisi diye biliyorum ama anladigim kadariyla senin de net bilgin yok ama mesela o 130 dlarlik botu ne zaman aldin? yakin zamanda en pahali alisverisin ne kadarlik oldu?

aysegul in ny said...

Zeynep selam :)
Bir seferde en fazla 50-60dolarlık alışveriş yapıyorum benim mantığım ucuz ve Tr'de bulamadığım şeyleri almak. Limitler konusunda yıllık toplam 70 euro'nun üzerinde alışveriş yapamıyorsunuz diye biliyorum ama bu gelen paketin sizin adınıza, şirket adına veya hediye paketi ile gönderilmesi gibi ufak detaylarla değişkenlik gösteriyor. İyi araştırıp gümrükte takılmaması için biraz da şans dilemek gerekiyor sanırım :)

Anonymous said...

bu açıklayıcı post için teşekkürler:) Eteğe bayıldım. benim blogumu takip ederseniz sevinirim.

http://alisverissirlari.blogspot.com.tr/

Hatırlıyormusunuz??

Related Posts with Thumbnails